Levensboek geeft mensen met dementie houvast - Voortleven herinneringsboeken
22474
post-template-default,single,single-post,postid-22474,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,select-child-theme-ver-1.0.0,select-theme-ver-3.7,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive
Levensboek bij dementie

Levensboek geeft mensen met dementie houvast

Als er bij je partner of ouder dementie is geconstateerd, staat je wereld op z’n kop. Want hoe je het ook wendt of keert, je weet dat alle herinneringen zullen vervagen. Dat er steeds minder is om over te praten. Door herinneringen en foto’s te bundelen in een levensboek, geef je iemand met dementie houvast. Een stuk rust. Het is bovendien een prachtige manier om te laten zien wie iemand is. Het geeft familieleden, vrienden, verzorgenden en vrijwilligers de kans om samen herinneringen op te blijven halen en écht contact te hebben.

Herinneringen vervagen

Herinneringen bepalen wie we zijn. Toch sijpelen bij dementie zelfs de mooiste herinneringen langzaam weg. Kleine of grote gebeurtenissen, die zo bijzonder waren. Gebeurtenissen waarom je vreselijk hebt gelachen of gehuild. Momenten en mensen die je raakten. Alles vervaagt. De wereld voor iemand met dementie wordt steeds kleiner. En daardoor wordt het ook steeds lastiger een gesprek te voeren.

Een levensboek vol gespreksstof

Hoe fijn is het dan dat je kunt teruggrijpen op een boek, waarin al die dierbare herinneringen zijn verzameld. Want doordat het langetermijngeheugen vaak nog langere tijd in tact blijft, zorgt zo’n levensboek vol ‘haakjes’ ervoor dat je ouder of partner ineens wél weer dingen weet en daar enthousiast over vertelt. Zo creëer je kostbare momenten, waarin iemand weer even helemaal zichzelf is. En hebben jullie echt contact.

Compleet beeld van een leven

In een herinneringsboek brengen we iemands leven in kaart. Dan doen we door heel veel foto’s en andere materialen te bundelen met korte stukjes tekst: een beetje zoals een tijdschrift. Gebeurtenissen, familie, vrienden, de plek waar iemand opgroeide, opleiding, werk, karaktereigenschappen, kenmerkende uitspraken, hobby’s, voorkeuren qua muziek, boeken, vakanties, eten en drinken… De mogelijkheden zijn eindeloos.

Een boek dat iemand zichzelf laat zijn

Het resultaat is een prachtig vormgegeven bladerboek, dat je er gemakkelijk even bij pakt. Een boek dat een uniek beeld schetst van iemands leven én persoonlijkheid. Een prachtig geschenk om iemand van wie je houdt, zolang mogelijk zichzelf te laten zijn.

Interesse? Neem contact op

No Comments

Post a Comment