Zakelijk herinneringsboek - Voortleven herinneringsboeken
22343
post-template-default,single,single-post,postid-22343,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,select-child-theme-ver-1.0.0,select-theme-ver-3.7,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive
zakelijk herinneringsboek

Zakelijk herinneringsboek

‘Kun je ook een zakelijk herinneringsboek schrijven?’ Die vraag kreeg ik na de zomervakantie ineens gesteld. Gewoon, aan de telefoon. Door iemand die ik helemaal niet kende… Uuuh… ik had er eigenlijk nog nooit over nagedacht, maar: ‘Ja hoor: natuurlijk.’ 

Ideeën en verwachtingen

Naast m’n werk bij Voortleven, werk ik namelijk ook al jaren als freelance tekstschrijver voor bedrijven. Ik heb al zoveel interviews gehouden, artikelen geschreven en magazines gemaakt op zakelijk vlak, dat het met dat boek zeker zou gaan lukken. Gewoon maar ’s beginnen met de eerste stap: elkaar een keer ontmoeten. Kijken hoe dat voelt. Aftasten wat de ideeën en verwachtingen zijn: van beide kanten.

Razendsnel

Het ging razendsnel allemaal. Begin september voerden we een super leuk gesprek in Utrecht en namen we de globale inhoud en een voorbeeld boek door. Half september was mijn voorstel geaccordeerd en eind september vonden de eerste interviews plaats in Amsterdam. En die vaart moest er ook wel inzitten, want dit zakelijke herinneringsboek moest halverwege december helemaal af zijn…

Sluiting fabriekslocatie

Het boek gaat namelijk over een fabriek aan de Paul van Vlissingenstraat 12 in Amsterdam. Het eerste deel werd in 1954 gebouwd, met van die prachtig gebogen sheddaken. In de loop der jaren is het pand enorm uitgebreid en vonden er ook qua werkzaamheden en organisatie de nodige veranderingen plaats. De laatste grote verandering was de overname in 2016: dat betekende dat de activiteiten op deze locatie zouden stoppen. Door de oprukkende woningbouw en aangescherpte milieuregels werd het voor de industrie steeds lastiger hier actief te blijven.

Einde van een tijdperk

En dus werd de fabriek verkocht aan een projectontwikkelaar en eind 2018 helemaal ontmanteld. Een deel van het werk werd verplaatst naar Duitsland en slechts een deel van de medewerkers kon mee naar Hoofddorp, waar gerelateerde werkzaamheden plaatsvinden. Het betekende het einde van de fabrieksfunctie van dit pand. Het einde van een tijdperk. Een tijdperk waar veel medewerkers lange tijd onderdeel van uitmaakten. Veel mensen werkten hier al 30 tot 35 jaar. Met een uitschieter naar 52 jaar werkte! Voor hen – en voor de nieuwe ‘bewoners’ van het pand – moest er een aandenken, een herinneringsboek, komen.

Verhalen van medewerkers

De meest logische stap was om eerst interviews te houden met medewerkers: zij hebben een schat aan informatie én verhalen in hun hoofd. Over hun werk en de machines. Over de geintjes die ze met elkaar uithaalden. Maar ook over de heftige zaken die ze samen meemaakten. En over de enorme saamhorigheid die er binnen deze organisatie heerste. Wat mooi om deze bonken van mannen zo betrokken te horen praten over hun collega’s en hun familie. En waar ik echt blij van werd – en wat ik van tevoren niet had voorzien – was dat deze mannen het zo enorm waardeerden dat ze hun verhaal mochten doen. Dat maakt mijn werk extra fijn!

Beeldmateriaal verzamelen

Gaandeweg werd het boek steeds concreter. Op het kantoor in Amsterdam werden de archieven op z’n kop gezet, op zoek naar oude documenten en foto’s. En omdat het hele gebouw moest worden leeggeruimd, kwamen er soms nog onverwachte en mooie verrassingen tevoorschijn. Ik schreef de teksten en gaf aan welk beeldmateriaal (ongeveer) nodig was, maar het was voor de medewerkers nog een forse klus om alles door te spitten en de beste foto’s te selecteren. Van sommige nieuw ontdekte materialen en de ontmanteling van de machines en het gebouw zijn door een fotograaf aanvullende foto’s gemaakt, zodat het beeld echt helemaal compleet was.

Spitten op internet

Ook voor de geschiedenis van het pand hebben we flink moeten spitten. Het bedrijf is door de jaren heen in verschillende handen geweest en behalve het aandeelhoudersregister was er weinig concrete informatie voorhanden. Lang leven internet! Daar vonden we ook nog een aantal prachtige oude foto’s. Gaaf: zulke ontdekkingen. We hebben flink gebuffeld en het is gelukt. Begin november stonden alle teksten en foto’s klaar. Per pagina in een mapje. Alles geaccordeerd en definitief. De vormgever kon beginnen.

Zakelijk herinneringsboek dat past bij organisatie

Wat een feestje is dat! Want zodra de vormgever ermee aan de slag gaat, wordt zo’n herinneringsboek pas echt een boek. Het bestaande concept van de opmaak is aangepast aan de organisatie. Er is gekozen voor stoere lettertypes en ook de huisstijlkleur is in de vormgeving verwerkt. Zo past het boek echt bij de organisatie. 

Laatste loodjes

Op verzoek van de opdrachtgever spraken we ook een keer bij de vormgever af, om de eerste opzet van de opmaak te zien en bespreken. De reacties waren unaniem positief. Door naar de laatste ronde! De opmaak finetunen. Check-check-dubbelcheck.
En toen – na akkoord van de opdrachtgever – kon de vormgever alles doorsturen naar de drukker. Pfiew! Weer even ademhalen, want het blijft toch spannend… 

Uniek cadeau 

En toen was er die avond in Amsterdam . Die allerlaatste avond dat alle medewerkers bij elkaar kwamen, in die helemaal kale fabriek… Een hapje. Een drankje. Nog meer verhalen werden opgehaald. Voor de allerlaatste keer. Na afloop kregen ze allemaal dit boek: De Glansfabriek. Een blijvende herinnering. Super fijn om te horen dat ze daar zo enthousiast over waren. Ook de nieuwe eigenaren van het pand hebben met dit boek een uniek stuk geschiedenis, een uniek cadeau, in handen, dat ze kunnen delen met hun toekomstige huurders.

 

No Comments

Post a Comment