Een herinneringsboek maken - een blijvende herinnering in 7 stappen
21475
page-template-default,page,page-id-21475,ajax_fade,page_not_loaded,,select-child-theme-ver-1.0.0,select-theme-ver-3.7,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive
Herinneringsboek maken

Een herinneringsboek maken in 7 eenvoudige stappen

Van verhalen in je hoofd naar een tastbare herinnering

Een herinneringsboek of levensverhaal maken lijkt misschien een heel ding. Toch valt het mee: samen doorlopen we stap voor stap het hele proces. Zo weet je precies wat je kunt verwachten en behoud je het overzicht. Hieronder staan de diverse stappen toegelicht.

1. We maken kennis en bespreken de inhoud

We plannen eerst een kennismakingsgesprek in. Omdat het best intensief en emotioneel kan zijn om een herinneringsboek of levensverhaal te maken, is het namelijk belangrijk dat je je op je gemak voelt. Tijdens dit gesprek leren we elkaar kennen en bespreken we de mogelijkheden en ideeën. Je ontvangt daarvoor een handig lijstje met onderwerpen. Zo kun je eenvoudig aanvinken welke onderdelen je aanspreken en word je op ideeën gebracht. Tijdens het gesprek bepalen we (op hoofdlijnen) de inhoud en vorm van het boek.

 

Een kennismakingsgesprek duurt ongeveer anderhalf uur.

 

2. Je ontvangt een offerte

 

Je ontvangt een overzicht met de globale inhoud van het boek, een indicatie van het aantal pagina’s, de gewenste vormgeving en de offerte. Heb je een goed gevoel overgehouden aan ons gesprek en ben je akkoord met de offerte? Dan gaan we aan de slag.

3. We verzamelen informatie

 

De interviews gaan van start. Van tevoren spreek ik met degene die ik ga interviewen af waar we het over gaan hebben, zodat het verhaal al een beetje vorm krijgt in iemands hoofd.
Waar mogelijk bespreken we de verschillende onderwerpen aan de hand van kaartjes: dat geeft houvast en brengt je op ideeën. Jij selecteert de kaartjes waar je het over wilt hebben of die het meest van toepassing zijn. Daarmee gaan we dan aan de slag.
Gemiddeld duren de interviews zo’n twee uur. In de praktijk blijkt namelijk dat twee uur lang vertellen best intensief is.

Ik werk de interviews en gesprekken uit heldere, gestructureerde verhalen en/of tekstjes. Alle teksten worden nagelezen door degene die ik hiervoor heb gesproken. Zo weet je zeker dat de inhoud klopt. De opdrachtgever krijgt altijd alle teksten te zien voordat ze worden geplaatst. Je houdt dus controle over de inhoud van het boek.

 

4. We verzamelen en selecteren foto’s

 

Ik vraag jou –en eventuele andere mensen die worden geïnterviewd- foto’s te verzamelen. Misschien zijn er ook wel bijzondere brieven of documenten die je wilt toevoegen. Dat kan natuurlijk ook. Samen zoeken we uit welke foto’s je op welke pagina’s wilt plaatsen.
De vormgever kan foto’s en ander beeldmateriaal scannen als dat nodig is. Zij controleert ook de beeldkwaliteit en kan eventueel bewerkingen uitvoeren. Heb je voor sommige items geen foto’s of wil je andere foto’s toevoegen? Dan kan ik in overleg een fotograaf regelen die ze maakt.

 

5. Je boek wordt professioneel opgemaakt

 

Een herinneringsboek is een dierbaar bezit. Het moet dus mooi zijn. Om dat te borgen, is de opmaak in handen van een professioneel vormgever. Je bepaalt zelf of je kiest voor een maatwerk ontwerp, dat helemaal is afgestemd op jouw wensen of een stijlvol standaardontwerp.
Als je akkoord bent met de teksten en foto’s, sturen we deze naar de vormgever. Zij maakt er een echt boek van.

 

6. De laatste controle

 

Nadat het herinneringsboek of levensverhaal is opgemaakt, volgt een laatste correctieronde: de eindredactie. Als de laatste puntjes op de i zijn verwerkt, mag je de laatste versie nog eenmaal controleren. Na jouw akkoord gaat het boek dan naar de drukker. Je bepaalt zelf hoeveel exemplaren je bestelt.

 

7. Je hebt je eigen boek in handen

 

Het grote moment is daar: je hebt je herinneringsboek of levensverhaal in handen. Een bijzonder moment. Een prachtig boek om af en toe door te bladeren en te denken: ‘Oh ja!’ Met een lach en een traan. En de wetenschap dat dit nooit verloren gaat.