Een herinneringsboek maken - een blijvende herinnering in 7 stappen
21475
page-template-default,page,page-id-21475,ajax_fade,page_not_loaded,,select-child-theme-ver-1.0.0,select-theme-ver-3.7,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive
Werkwijze

Een herinneringsboek maken in 7 eenvoudige stappen

Van verhalen in je hoofd naar een tastbare herinnering

Een herinneringsboek maken lijkt misschien een heel ding. Toch valt het mee: samen doorlopen we stap voor stap het hele proces. Hieronder staan de diverse stappen toegelicht, zodat je precies weet wat je kunt verwachten.

1. We maken kennis en bespreken de inhoud

We plannen eerst een kennismakingsgesprek in. Omdat het best intensief en emotioneel kan zijn om een herinneringsboek te maken, is het namelijk belangrijk dat je je op je gemak voelt. Tijdens dit gesprek leren we elkaar kennen en bespreken we de mogelijkheden en ideeën. Je ontvangt daarvoor een handig lijstje met onderwerpen. Zo kun je eenvoudig aanvinken welke onderdelen je aanspreken en word je op ideeën gebracht. Tijdens het gesprek bepalen we de inhoud van het boek.

 

Een kennismakingsgesprek duurt ongeveer anderhalf uur.

 

2. Je ontvangt een offerte

 

Je ontvangt een overzicht met de inhoud van het boek, het aantal pagina’s en de offerte. Heb je een goed gevoel overgehouden aan ons gesprek en ben je akkoord met de offerte? Dan gaan we aan de slag. Je geeft in het overzicht aan wie ik mag benaderen, met het telefoonnummer en/of mailadres.

3. We verzamelen informatie

 

De interviews gaan van start. Ondertussen gaan we samen aan de slag om een zo compleet mogelijk beeld te schetsen. Om het je gemakkelijk te maken, bespreken we de verschillende onderwerpen aan de hand van kaartjes. Jij selecteert de kaartjes die het meest van toepassing zijn en vervolgens bespreken we waarom dat zo is.
Ik werk de interviews en gesprekken uit tot pakkende, herkenbare artikelen en tekstjes, die de persoon of situatie perfect beschrijven. Alle teksten worden nagelezen door degene die ik hiervoor heb gesproken. Zo weet je zeker dat de inhoud klopt. Jij krijgt altijd alle teksten te zien voordat ze worden geplaatst. Je houdt dus controle over de inhoud van het boek.

 

4. We verzamelen en selecteren foto’s

 

Ik vraag jou –en eventuele andere mensen die worden geïnterviewd- veel foto’s te verzamelen. Misschien zijn er ook wel bijzondere brieven of documenten die je wilt toevoegen. Dat kan natuurlijk ook. Samen zoeken we uit welke foto’s je op welke pagina’s wilt plaatsen.
De vormgever kan foto’s en ander beeldmateriaal scannen als dat nodig is. Zij controleert ook de beeldkwaliteit en kan eventueel bewerkingen uitvoeren. Heb je voor sommige items geen foto’s of wil je andere foto’s toevoegen? Dan kan ik in overleg een fotograaf regelen die ze maakt.

 

5. Je boek wordt professioneel opgemaakt

 

Een herinneringsboek is een dierbaar bezit. Het moet dus mooi zijn en passen bij de persoon waar het boek over gaat. Om dat te borgen, is de opmaak in handen van een professioneel vormgever.
Als je akkoord bent met de teksten en foto’s, dan sturen we deze naar de vormgever. Zij maakt een deel van de pagina’s op. Jij geeft aan wat je mooi vindt en wat je voorkeur heeft. Op basis daarvan wordt ook de rest van het boek vormgegeven.

 

6. De laatste controle

 

Nadat het herinneringsboek is opgemaakt, volgt een laatste correctieronde: de eindredactie. Als de laatste puntjes op de i zijn verwerkt, mag je de laatste versie nog eenmaal controleren. Na jouw akkoord gaat het boek dan naar de drukker. Je bepaalt zelf hoeveel exemplaren je bestelt.

 

7. Je hebt je eigen herinneringsboek in handen

 

Het grote moment is daar: je hebt je herinneringsboek in handen. Een bijzonder moment. Een prachtig boek om af en toe door te bladeren en te denken: ‘Oh ja!’ Met een lach en een traan. En de wetenschap dat dit nooit verloren gaat.